Vasili Kandinski, artistul care a surprins o muzică unică prin culoare și formă

Există personaltăți care reușesc să vadă mai departe de orizontul limitat al prezentului și de propriul lor bine, care își înving slăbiciunile și se dedică cu totul cauzei lor oricât de abstracte, sunt oamenii aceia deschizători de drumuri prin intermediul cărora reușim să comunicăm cu mult mai departe de lumea concretă, sunt mici portițe prin intermediul cărora reușim să scăpăm din cotidianul gri, deposedat de spiritualitate.

Vasili Kandinski, în calitatea sa de pictor și teoretician al artei, reușește să ofere noi perspective asupra realității în contextul societății contemporane lui. Este una dintre personalitățile vizionare care își folosea întreaga lui existență să creeze spații noi de visare. Acesta reușește să influențeze artiști ai vremurilor noastre, acesta este recunoscut drept pionierul artei abstracte. În viziunea lui obiectele erau cele care deterioraseră imaginile, sensibilitatea omului fusese alterată de evoluția tehnologiei, motiv pentru care se născuse o nevoie acută de trezire sufletească, arta devine o cale spre inima omului, arta, culoarea au scopul de a trezi emoție. Astfel creează propriul său limbaj pictural care să aibă capacitatea de a transcende lumea materială, dar care să reflecte și exeriența umană.

Kandinski punea mare preț pe puterea sugestiei din muzică, pentru el muzica reprezenta forma de artă abrastractă sublimă, iar miza operei sale era aceea de a egala această forță a muzicii. Pentru el culoarea era cheia sprea inima oamenilor. Iar sufletul putea fi accesat prin intemediul atingerii anumitor coarde sensibile. Scopul artistului era Aacela de a face ca sufletul să să simtă lumea altfel prin intrmediul reprezentărilor sale picturale abstracte, fiecare pictură în parte aducea ceva din sufletul copilăriei, din puritatea și „nebunia” iubirii vieții.

Mai jos regăsiți o serie de opere care au reușit să dăinuiască, să fascineze și să aducă mai aproape de noi sufletul lumii.

DER BLAUE REITER (Călărețul albastru), 1903

Spre deosebire de compozițiile abstracte, exact cele care l-au făcut celebru pe Kandinski, această creație timpurie constituie un adevărat moment cheie în evoluția și formarea stilul de creație al artistului. Personajul călare a fost prima versiune a multor altor călăreți care fac parte din picturile lui Kandinski. A inspirat chiar o mișcare artistică care s-a întins pe o durată de patru ani în Germania care avea chiar denumirea de Der Blaue Reiter (Călărețul albastru).

Grupul de artiști Der Blaue Reiter – inclusiv Vassily Kandinski, Franz Marc și August Macke – împărtășeau un ideal comun de a exprima spiritualitatea prin arta lor. Ei credeau în următoarele:  legătura dintre arta vizuală și muzică; asocierile simbolice ale culorii; și o abordare spontană, intuitivă a picturii.

COMPOSITION IV, 1911

Compoziția IV este o reprezentare semi-abstractă a cazacilor din Moscova în perioada revoluționară 1905-1906. Pictura este realizată în ulei pe pânză și face parte dintr-o colecție formată din 10 piese, unde Kandinski prezintă o bătălie care în cele din urmă va conduce la pace. Printre frunzele vibrante de culoare și liniile negre îndrăznețe, Kandinski a pictat mai mulți cazaci care purtau lănci, în pictură mai pot fi observate bărci și un castel pe un vârf de deal albastru. Figurile sunt niște reprezentări redate prin intermediul fluidității, sunt forme curgătoare, înclinate spre partea dreaptă a compoziției, prin care sunt reprezentate armonia și sfârșitul bătăliei. Aceste figuri și simboluri au fost reluate în lucrările ulterioare ale lui Kandinski și au devenit de la lucrare la lucrare cu mult mai abstracte.

COMPOSITION VII, 1913

Kandinski a creat Compoziția VII în anul 1913 în timp ce locuia la München, Germania. S-ar putea să ne lase impresia că avem în faţa noastră un amestec aleatoriu de forme și simboluri, dar de fapt a fost planificat cu luni înainte. Înainte de-a crea acestă operă, Kandinski a trebuit să-şi repreyinte ideea în peste 30 de schițe, folosind compoziţii în ulei și acuarele, asta pentru a se putea decide asupra compoziției finale.

Kandinski a crezut că arta sa poate să redea simbolic sunetul muzicii și a folosit conceptele de „improvizaţii” și „compoziţii” pentru a-și descrie operele. Compoziția VII – care debordează de culoare și simboluri – a fost adesea descrisă drept „exerciţiu de creaţie”. Încă axat pe tema bătăliei și răscumpărării, Kandinski a folosit un număr mai mare de referințe simbolice în această pictură, inclusiv glifele bărcilor simbolizând vâslele, munții și multe alte figuri.

COMPOSITION X, 1939

Ultima operă din seria sa de compoziții, lucrarea prezentată mai jos însumează cea mai mare creaţie a sa, este punctul culminant al explorării expresiei lui Kandinski prin formă nereprezentativă. Formele organice au fost influențate de figurile biomorfe ale suprarealismului, pe când culorile exprimă emoțiile interioare pe care le-a trăit Kandinski aproape de sfârșitul vieții sale.

Sursa: virusdaarte.net
Sursa: wassilykandinsky.net

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.

Un gând despre „Vasili Kandinski, artistul care a surprins o muzică unică prin culoare și formă”

Comentariile sunt închise.