Efectele umidității crescute asupra corpului uman

Efectele umidității crescute asupra corpului uman

Efectele umidității asupra corpului uman pot să ducă chiar până la senzația de sufocare. În zilele toride în care nivelul umidității este crescut senzația de căldură este mult mai accentuată de cât în mod normal. Vaporii de apă îngreunează procesul de scădere a căldurii corporale. Sistemul de răcire uman constă în uscarea transpirației, acest lucru fiind aproape imposibil atunci când stăm într-un mediu uman. Disconfortul termic este crescut, experimentăm aceeași senzație pe care o au oamenii din regiunile cu climă ecuatorială.

Umiditatea este sporită de zilele caniculare, aceasta fiind sporită de temperaturile ridicate. Aerul cald are capacitatea de a reține mai multă apă decât aerul rece. Creșterea temperaturii este direct proporțională cu cea a umidității, astfel că o creștere de 0,55 grade Celsius determină o creștere de 4% a vaporilor de apă din atmosferă. Potrivit cu Serviciul Național Meteorologic al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).  În condiții obișnuite corpul uman face față temperaturilor ridicate. În mod obișnuit, pe măsură ce sudoarea se evaporă de pe suprafața pielii, temperatura de la suprafața pielii scăzând în intensitate.

Efectele umidității asupra respirației

În ciuda faptului că moleculele de vaporilor de apă au capacitatea de a dispersa o parte din elementele care se regăsesc în aerul uscat (nitrogenul și oxigenul), acestea au o densitate mai mică. Ceea ce înseamnă că aerul umed mai ușor decât cel uscat. Cu toate acestea, având în vedere că are mai puțin oxigen, este mai greu respirabil. Corpurile noastre sunt de două ori mai solicitate decât în mod normal, apoi se creează o senzație de supraîncălzire.

Efectele umidității crescute asupra corpului uman
Sursa: Wikipedia

Specialiștii de la NOAA  susțin că  un nivel de umiditate relativă de 50 % cu o temperatură puțin mai mult peste 18 grade C este deja o atmosferă incomodă. Însă nu știm cu exactitate care este pragul de umiditate în fața căruia corpul nostru nu clachează. Vestea bună este că trupul nostru are capacitatea de a se adapta. Durează aproximativ 14 zile până reușim să ne aclimatizăm.

O primă etapă a aclimatizării constă în dilatarea vaselor de sânge a corpului expus unei călduri și umidității crescute. Dilatarea permite sângelui să circule mai ușor în organism, ajungând mai repede aproape de piele, unde se produce și procesul de eliminare a căldurii în exces. Efectul secundar al acestui proces este că avem o activitate cardiacă mai scăzută pentru a crește nivelul lichid din organism. Lichidul este eliminat prin transpirație, iar uscarea acesteia produce senzația de răcorire. Această adaptare la noile condiții, ale unei atmosfere cu aer mai cald, durează undeva de la 3 până la 5 zile.

Publicitate

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.