O uriașă bulă spațială dezvăluie undele de șoc inverse dintr-o explozie catastrofală de stele

O uriașă bulă spațială dezvăluie undele de șoc inverse dintr-o explozie catastrofală de stele

Telescoapele NASA au surprins explozia plină de culoare a unei stele, care a avut loc în urmă cu mii de ani în urmă, fascinantul fenomen a impresionat oamenii de știință, totodată aducând o nouă perspectivă asupra evoluției unor astfel de rămășițe cosmice.

Când o stea ajunge la sfârșitul vieții sale, explodează formând un grup de mai multe particule strălucitoare, explozia este denumită supernova. Piticele albe sunt stelele moarte care se estompează, care și-au epuizat cea mai mare parte a combustibilului nuclear, pierzându-și straturile exterioare. După ce s-au micșorat la o dimensiune relativ mică, piticele albe sunt considerate unele dintre cele mai stabile stele, dat fiind că pot să supraviețuiască miliarde sau chiar trilioane de ani.

Cu toate acestea, atunci când o stea pitică albă trece prin apropierea unei alte stele, poate prelua o cantitate mare din materialul acesteia, determinându-i instabilitatea, apoi, influențând posibilitatea de a exploda, rezultând astfel o supernovă. Acesta este și cazul corpului stelar – cunoscut formal sub numele de G344.7-0.1 – care se află la aproximativ 19. 600 de ani lumină de Pământ. Se crede că are o vechime cuprinsă între 3. 000 și 6. 000 de ani, potrivit unei descoperiri a razei X Chandra de la NASA Observator.

O uriașă bulă spațială dezvăluie undele de șoc inverse dintr-o explozie catastrofală de stele
Sursa: Space.com

O nouă observare a ei a surprins imagini ale rămășițelor stelare în lungimi de undă cu raze X, infraroșu și radio. Datele de la Observatorul de raze X Chandra de la NASA și Telescopul spațial Spitzer, împreună cu National Science Foundation’s Very Large Array și The Australia Telescope Compact Array, au fost folosite pentru a crea imaginea detaliată. Noua imagine a G344.7-0.1, arată că resturile stelare se extind după explozia stelară inițială, apoi întâmpină rezistență din partea gazului rezultat, aflat în jurul lor. Această rezistență încetinește resturile, creând o undă de șoc inversă, care se deplasează înapoi spre centrul exploziei, încălzind resturile din jurul ei care se află în calea sa, potrivit declarației NASA.

„Acest proces este asemănător cu un blocaj în trafic pe o autostradă, unde, pe măsură ce trece timpul, un număr din ce în ce mai mare de mașini se vor opri sau încetini în spatele accidentului, provocând un blocaj în trafic, determinând ca celelalte autovehicule în cele din urmă să se deplaseze înapoi. Deplasare inversă încălzește resturile rămase din timpul exploziei la temperaturi de milioane de grade, astfel făcându-le să strălucească sub influența unor raze X”.

Sursa: Space.com

În plus, datele cu raze X Chandra, au dezvăluit că rămășițele supernovei conțin fier în bzona proximă a miezului său, metalul este înconjurat de structuri asemănătoare arcurilor, compuse din siliciu. Datele arată că regiunile care conțin fier au fost recent încălzite de unda de șoc inversă, susținând modelele de supernova care sunt prototipuri ale unor elemente mai grele, cum ar fi fierul, sunt produse în centrul acestor explozii stelare.

Articolul a fost preluat de pe Space.com

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.