Un număr de 1, 700 de Sisteme Solare ar putea găzdui civilizații extraterestre, care ne-au observat din umbră

Un număr de 1, 700 de Sisteme Solare ar putea găzdui civilizații extraterestre, care ne-au observat din umbră

Posibilitatea ca o civilizație extraterestră, mai evoluată sau similară celei de pe planeta noastră, este foarte crescută. Pornind de la un criteriu statistic, oamenii de știință au spus că un număr de minimum 1.715 de sisteme stelare, care se află în proximitatea noastră, au fost și urmează să fie poziționate într-un unghi perfect pentru a vedea planeta noastră, numai în ultimii 5.000 de ani. Fapt ce ar însemna că extratereștrii care, teoretic trăiesc în acele sisteme solare, și dețin tehnologia necesară observării civilizațiilor din alte sisteme solare, ne-au putut urmări din depărtare și urmează să aibă din nou această posibilitate. Acest lucr a fost posibil din chiar momentul apariției primelor civilizații umane.

Din acest număr mare de sisteme stelare, 313 au ieșit din zona specială de vizualizare, perceptibilă, cunoscută sub numele de Zona de Tranzit a Pământului (ETZ). Terra, în ultimele câteva mii de ani, a putut fi observată din 1.402 de sisteme stelare, care teoretic ar fi fost capabile să arunce o privire asupra planetei noastre, potrivit cu informațiile oferite de un nou studiu, care a fost publicat în data de23 iunie 2021 în revista Nature. Acest lucru va fi posibil și în următorii 5.000 de ani, 319  de alte noi stele vor intra pentru prima dată în ETZ.

Toate stelele identificate de sateliții noștri sunt la o distanță de 326 de ani lumină față de Soare, iar 75 dintre aceste stele se află la mai puțin de 100 de ani lumină distanță. Echipa a ales să caute alte civilizații în această rază de 326 de ani lumină, zona fiind punctul central al misiunii Gaia a Agenției Spațiale Europene, care își propune să creeze o hartă 3D a galaxiei noastre, iar noi date Gaia au devenit recent disponibile.

Având în vedere că oamenii au început să transmită semnale radio în urmă cu aproximativ 100 de ani, cele mai apropiate 75 de stele sunt suficient de aproape de Terra cât să le fi captat, ba chiar undele noastre radio ar fi ajuns deja mai departe de ele, potrivit cu declarația Lisei Kaltenegger (este profesor asociat de astronomie și director al Institutului Carl Sagan la Universitatea Cornell), unul dintre autorii studiului menționat mai sus. Kaltenegger crede că acesta este cel mai potrivit grup de stele pentru căutarea inteligenței extraterestre (SETI). Însă și sistemele solare îndepărtate ale acestei zone ar putea găzdui planete care întrunesc condițiile potrivite pentru a susține viața. Întrebarea este, dacă acele civilizații ne-au descoperit și oare ne urmăresc deja din umbră?

Un număr de 1, 700 de Sisteme Solare ar putea găzdui civilizații extraterestre, care ne-au observat din umbră
Sursa: NASA

Cum am putea observa o exoplanetă?

Pornind de premisa că există extratereștrii și că unii ar avea instrumente astronomice similare cu ale noastre, formele de viață extraterestre din aceste sisteme stelare ar putea, cel puțin în teorie, să poată repera Pământul. Astronomii noștri chiar ar avea posibilitatea să detecteze semne de viață de pe planetele acestea, care să aibă la bază forme de viață alimentate cu oxigen și metan atmosferic, de exemplu. Oxigenul și metanul reacționează și formează dioxid de carbon și apă, cele două gaze ar trebui să fie produse în cantități mari pentru a apărea în atmosfera unei planetele cu o temperatură similară cu a Pământului. Iar existența oxigenului atmosferic și a metanului ar putea fi explicată doar de prezența vieții, potrivit cu  Kaltenegger.

Astronomii caută aceste semne de viață pe multe alte exoplanete îndepărtate, monitorizând stelele în jurul cărora respectivele  planete orbitează. De pe Pământ, lumina unei stele se estompează atunci când o planetă are traiectoria de deplasare între stea și telescoapele noastre. Oamenii de știință analizează fix modul în care se schimbă lumina, astfel încercând să determine compoziția chimică a atmosferei planetei observate.

Cu toate acestea, metoda respectivă de analiză a schimbării luminii funcționează numai pentru planetele ale căror căi orbitale se încrucișează cu stelele în jurul cărora orbitează și Pământ. Asta i-a determinat pe Kaltenegger și pe colegii ei să se gândească la câte planete ar putea fi observate de pe Pământ în același mod, sub forma unei stânci rătăcitoare care, ocazional, trece prin fața Soarelui. Desigur, se presupune că acești extratereștrii ipotetici posedă dacă nu aceeași tehnologie ca a noastră, cel puțin una similară cu ea. Însă nu reușim să estimăm dacă această ipotetică civilizație extraterstră ar putea să folosească mijloace mai avansate de a ne repera.

Super- Pământ descoperit de NASA

Vom putea lua legătura cu extratereștrii?

Dintre cele 2.034 de sisteme solare identificate de cercetători, 7 dintre ele sunt gazdele deja cunoscute ale mai multor exoplanete. Acest grup stelar identificat de curând include și steaua Ross 128, care ar putea forma un Sistem Solar ce ar fi putut permite observarea Pământului în trecut, precum și Steaua lui Teegarden și TRAPPIST-1, au format Sisteme Solare din care posibilii extratereștrii ne-ar putea detecta planeta în aproximativ 29 și respectiv 1.642 de ani. Steaua TRAPPIST-1 găzduiește șapte exoplanete de dimensiunea Pământului, dintre care patru se află în așa-numita zonă Goldilocks, unde condițiile sunt potrivite pentru formarea apei lichide.

Printre cele mai apropiate 75 de stele identificate de cercetători, care ar fi putut intercepta undele radio terestre, cercetătorii au estimat că aceste stele pot găzdui 29 de lumi potențial locuibile. Această estimare se bazează pe ipoteza „pesimistă”, potrivit căreia numai un procent de 25% dintre stele au exoplanete telurice, asemănătoare Pământului, care orbitează în jurul lor, deși rata exactă de apariție a planetelor telurice în galaxie este încă neidentificată. O analiză recentă, bazată pe datele telescopului spațial Kepler, sugerează că aproximativ jumătate din stelele cu temperatură similară cu soarele nostru ar putea găzdui o planetă telurică în zona Goldilocks, potrivit unui raport din 2021 publicat în The Astronomical Journal.

Acum, după ce echipa a identificat aceste sisteme stelare de interes, pot începe să restrângă numărul exoplanetelor din apropiere ce ar putea fi promițătoare, în ce privește găzduirea unei inteligențe extraterestre. Oamenii de știință vor putea observa mai îndeaproape aceste exoplanete după lansarea telescopului spațial James Webb, un telescop mare dotat cu infraroșu ale cărui camere și spectrometre pot capta semnalele cele mai slabe, potrivit cu NASA. Datorită sensibilității sale, telescopul, care urmează să fie lansat în cursul acestui an, ar trebui să ofere date detaliate despre atmosferele mai multor planete îndepărtate, permițând astronomilor să detecteze potențialele semne de viață.

Până acum, oamenii nu s-au aventurat fizic mai departe de propriul nostru satelit natural, Luna. Pentru un extraterestru care ne urmărește de departe poate că nu suntem chiar atât de interesanți, cel puțin nu încă, crede cercetătoarea Kaltenegger.

Articol preluat de pe Live Science.

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.

2 gânduri despre „Un număr de 1, 700 de Sisteme Solare ar putea găzdui civilizații extraterestre, care ne-au observat din umbră”

Comentariile sunt închise.