Cometele și asteroizii care intră în atmosfera Pământului, îngreunează formarea oxigenului

Cometele și asteroizii care intră în atmosfera Pământului, îngreunează formarea oxigenului

Un nou studiu făcut asupra rămășițelor antice ale unor asteroizi și comete, care au aterizat pe planeta noastră cu mult timp în urmă, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care s-a format oxigenul atmosferei terestre timpurii. Coliziunile meteorice ar fi îngreunat formarea unei cantități de oxigen, care să fie suficientă pentru formarea și susținerea unor forme de viață precum cele din zilele noastre.

Pământul s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, a fost o fază a existenței sale în care aproape că nu avea atmosferă. Odată ce planeta s-a răcit, a început și formarea atmosferei sale, chiar dacă la începuturi atmosfera era compusă din gaze nocive, neadaptate formării vieții, principalele elemente regăsite în atmofesră fiind dioxidul de carbon și azotul. Cu trecerea timpului, Pământul, a trecut prin mai multe procese care au dus la o schimbare majoră în ce privește formarea elementelor chimice de la  suprafeța planetei. Schimbarea a fost declanșată de creșterea nivelului de oxigen, un proces cunoscut și sub denumirea de Great Oxidation Event (GOE).

În urmă cu 2,5 și 4 miliarde de ani, în timpul eonului arhean, asteroizii și cometele au căzut adesea pe Pământ. Aceste roci spațiale (unele dintre ele cu dimensiuni mai mari de 9 sau chiar 10 kilometri lățime) au influențat apariția și dezvoltarea mai multor elemente chimice din atmosfera terestră. A fost afectată în mod special acumularea de oxigen, potrivit cu datele ce au reieșit dintr-un nou studiu publicat joi (21 octombrie) în revista Nature Geoscience.

Studiul a scos la iveală faptul că asteroizii și cometele au ajuns pe planeta noastră mult mai des de cât se estimase până de curând. Fenomen ce ar fi influențat cel mai mult formarea oxigenului, întârziind acumularea unor cantități care să favorizeze apariția formelor de viață similare cu cele din ziua de astăzi. Prin urmare, informațiile nou descoperite îi ajută pe cercetători să creeze modele ale atmosferei, care facilitează descoperirea momentului în care Pământul a început să arate, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Sursa: Space.com

„Existența oxigenului în atmosferă este esențial pentru orice ființă vie care folosește respirația pentru a produce energie. Fără acumularea de oxigen în atmosferă probabil că nu am fi existat”.

Potrivit cu Nadja Drabon, co-autor al studiului, actual asistent universitar de științe ale Pământului și Planetare la Harvard.

În momentul impactului unui asteroid, sau a unei comete, cu Pământul se creează  un câmp de vapori uriaș. O parte din roca vaporizată se condensează, apoi se solidifică, aterizând înapoi pe Pământ, formând un strat subțire de particule de mărimea nisipului, cunoscute și sub numele de sferule de impact. De curând oamenii de știință au descoperit mai multe dintre aceste particule minuscule antice, care în mod normal sunt foarte ușor de neobservat, deoarece par a fi simple bucăți de rocă.

Cercetătorii au analizat mai multe particule pentru a obține o imagine de ansamlu realistă cu privire la  numărul total de astfel de coliziuni, ce s-ar fi petrecut într-un timp îndepărtat pe Pământ. Noile date obținute sugerează că Pământul timpuriu a suferit un impact de o amploare mai mare, undeva la fiecare 15 milioane de ani. Un număr de aproximativ 10 ori mai mare față de aproximările anterioare, potrivit aceluiași studiu.

Apoi, cercetătorii au reprodus modul în care aceste eveniemnte ar fi influențat atmosfera terestră și evoluția ei, reușind să descopere că ciocnirile repetate ale obiectelor spațiale, care aveau o lățime mai mare de 9 km, ar fi creat mai multe supape prin care ar fi fost aspirată cea mai mare parte a oxigenului din atmosferă. Descoperirile lor confirmă teoriile geologice actuale, prin care sugerează că eonul arhean timpuriu a fost caracterizat de niveluri relativ scăzute de oxigen. Cu numai aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă, când coliziunile s-au rărit, nivelul de oxigen din atmosfera Pământului ar fi crescut, oferind astfel o cale de formare a vieții așa cum o cunoaștem astăzi.

Articol preluat de pe space.com
Publicitate

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.

2 gânduri despre „Cometele și asteroizii care intră în atmosfera Pământului, îngreunează formarea oxigenului”

Comentariile sunt închise.