O specialistă a NASA explică ce se întâmplă dacă ne lovește un asteroid

O specialistă de la NASA explică ce se întâmplă dacă ne lovește un asteroid

Filmele prezintă de cele mai multe ori un final fericit, atunci când un eveniment de o asemenea amploare amenință viața de pe Pământ, cel puțin așa cum o știm noi. Din fericire, NASA nu a descoperit până acum amenințări reale ale asteroizilor pentru Pământ, în niciunul din deceniile de când deține tehnologia necesară pentru identificarea unui astfel de hazard natural. Dar, pentru orice eventualitate, agenția are întotdeauna un plan de rezervă (sau mai multe), așa cum spune Kelly Fast, cercetătoare a programului NASA care se ocupă cu studiul asteroizilor, într-un nou videoclip postat pe o rețea de socializare și pe canalul de youtube al NASA. Pentru cei curioși a fost făcut filmul cu astronauți „Don’t Look Up”, care va fi lansat în decembrie pe Netflix.

Kelly Fast are funcția de manager al proiectului NASA care se ocupă cu studiul obiectelor care sunt în apropierea Pământului, acesta face parte din Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al agenției. Biroul, care are atribuția de a studia aceste amenințări, lucrează cu o serie de telescoape interconectate pentru a scana  cerul și a identifica problemele logistice în scenariile unui posibil impact. Fast spune în videoclip că este important să găsim asteroizii înainte să ne găsească ei pe noi, în cazul unui scenariu în care trebuie să-i distrugem. Un astfel de impact reprezintă singurul dezastru natural ce ar putea fi prevenit cu adevărat. Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al NASA sprijină proiectele care se ocupă cu descoperirea asteroizilor și cu identificarea orbitelor lor din viitor.

Fast a vorbit și despre testarea programului de redirecționare a asteroizilor, care urmează să fie făcută (Double Asteroid Redirection Test – DART), în data de 23 noiembrie. Nava spațială se va ciocni de un asteroid mic, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, pentru a vedea dacă prin manevra aceasta i se va schimba cursul. Vor fi făcute măsurători pe orbita Lunii pentru a vedea dacă i s-a schimbat traiectoria, în parteneriat cu o navă spațială a Agenției Spațiale Europene. Scopul final al acestei misiuni este de a testa care sunt tehnologiile potrivite pentru devierea asteroizilor, atunci când o rocă spațială cu o traiectorie amenințătoare pentru Pământ.

NASA are, de asemenea, o serie de alte misiuni, o parte din ele încheiate deja, care au ca obiect de studiu asteroizii și cometele (să nu mai vorbim de suita de misiuni internaționale, dintre care unele au prelevat mostre). Aceste studii nu își propun să identifice doar metodele potrivite pentru devierea asteroizilor, se încearcă descoperirea modului în care se formează. Se cercetează ce anume stă la baza existenței acestor corpuri mici din Sistemul Solar.

În data de 16 octombrie, NASA a lansat misiunea Lucy pentru a studia asteroizii troieni de pe orbita lui Jupiter. Misiunea Psyche a NASA se va lansa în anul 2022 pentru a studia de aproape un asteroid metalic. Apoi, în anul 2023, ar trebui să vedem niște particule de praf de la asteroidul Bennu, care vor ateriza pe planeta noastră. Fapt ce ține de misiunea de preluare a probelor de asteroizi de la OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer).

O reușită importantă pentru știința care se ocupă cu studiul asteroizilor a fost cea de la începutul acestui an. Când noi măsurători ale asteroidului cu un potențial amenințător, Apophis, au arătat că nu ne va lovi până la urmă, cel puțin nu în viitorul apropiat. Toți asteroizii și cometele de care știm, au orbitele identificate și sunt prezentate pentru public pe site-ul web al NASA Jet Propulsion Laboratory și pe site-ul web al International Astronomical Union’s Minor Planet Center.

Articol preluat de pe Space.com
Publicitate

Publicat de

Elefantul de bibliotecă

Îmi place să cred că am înscrisă în ADN iubirea pentru cărți și poezie. Sunt un elefant de bibliotecă și mă-mbată mirosul de carte veche, visez la boema poeților damnați. Cea mai mare dilemă a mea este ce poet ar trebui să aleg între Baudelaire și Mallarmé, dacă aș putea să mă retrag pe o insulă pustie. Îmi place să scriu despre informații potrivite unui roman clasic al literaturii ruse. Articolele mele sunt despre istorie, teatru, literatură, artă plus alte mici interese. Îmi place să scriu poezie și proză sper să îmi pot publica propriile mele cărți cât mai curând.